perjantai 15. lokakuuta 2010

Kotimatka

Tänään on leikkauksen jälkeinen päivä ja Icaros on toipunut unilääkkeen vaikutuksesta lähes kokonaan. Aamulla heräsin klo 4.00 laittamaan silmätipat, jonka jälkeen käytin Icarosta ulkona pissalla ja jatkettiin taas unia. Icaroksesta huomaa hyvin että se ei näe, ulkona sitä jännittää että mihin se lasketaan sylistä ja kulkeminen on haparoivaa ja se liikkuu jalat vähän levällään.

Hotellin aamiaiselle menin klo 8.00 ja Icaros oli pakko ottaa mukaan kevythäkissään sillä en uskaltanut jättää sitä yksin huoneeseen. Onneksi hotelli oli pieni ja sain olla aamupalalla ihan yksin, joten kukaan ei tullut häätämään Icarosta pois :)  Icarokselle ei maistunut ruoka illalla ja aamullakin se nirsoili oman ruokansa suhteen, joten annoin sille aamiaispöydästä kananmunan ja pari kinkkusiivua. Samalla annoin myös aamu lääkkeet kinkkusiivuihin käärittynä.

Aamiaiselta lähdimme eläinlääkäriin kontrollikäynnille. Automatkan ajaksi laitoin Icaroksen takapenkille kevythäkkiin. No, siitä ei tullut mitään. Icaros aloitti piippaamisen takapenkillä ja pysähdyin ja siirsin sen häkkeineen etupenkille. Taas jatkettiin matkaa. Vähän ajan kuluttua Icaros liikkui levottomasti häkissä ja huomasin että se oli saanut revittyä kaulurin irti. Hoito-ohjeessa oli että kauluria ei saa irroittaa sillä koira saattaa raapia silmiin pahoja vaurioita. Säikähdin ja avasin ajaessa häkin kattoluukun ja sain Icaroksen valjaista kiinni että se ei pääsisi käsiksi silmiinsä. Pysähdyin levikkeelle (todella mielenkiintoista 2-kaistaisella ohitustiellä) otin Icaroksen häkistä ja sain laitettua sille kaulurin joten kuten ja varomalla silmiä. kauluri ei pysynyt kunnolla päässä ja koira oli otettava syliin ajon ajaksi. Lopulta kaikkien sattumien ja aamuruuhkassa ajon jälkeen pääsimme eläinlääkäriin 20 min myöhässä.

Ei voi muuta kuin antaa suuren suuret kiitokset eläinlääkäriaseman henkilökunnalle ymmärtäväisyydestä ja joustamisesta, sillä meidän myöhästyminen varmasti vaikutti myös muihin aikatauluihin. Pääsimme Elfvingin vastaanotolle heti ja hän tutki Icaroksen silmät, puhdisti ne ja mittasi paineet. Paineet olivat 12 (vasen) ja 16 (oikea). Oikean silmän paineet ovat hieman koholla, mutta normaalin rajoissa ja paineenalennuslääkitystä jatketaan. Icaroksen silmät puhdistettiin keittosuolalioksella ja sain liuosta myös mukaan kotiin. Keittosuolaliuos liuottaa silmän alle kovettuneet rähmät ja limat hyvin ja sillä voi myös huuhtoa silmiä.

Seuraava kontrolliaika sovittiin ensi viikon maanantaille 18.10.2010 klo 14.00. Siihen asti jatketaan lääkitystää ohjeiden mukaan ja puhdistetaan silmiä varovasti kotona. Kotihoito ohjeissa sanotaan että koira täytyy pitää levossa, se ei saa haukkua eikä riehua. Lyhyet lenkit on sallittuja. Kirkas valo voi tehdä leikatuissa silmissä kipeää (suora auringon paiste), joten sitä täytyy välttää. Kauluria täytyy pitää ehdottomasti, koira ei saa päästä hankaamaan silmiään. Koira ei ole toimenpiteen jälkeen kipeän oloinen, se pitää silmiään auki eikä silmistä tule niukkaa limamaista vuotoa lukuunottamatta rähmää. Pientä väsymystä voi olla nukutuksen jälkeen päivän pari.

Näiden ohjeiden kera lähdettiin kotimatkalle. Laitoin Icaroksen etupenkille pelkääjän paikalle huovan päälle ja lähdin ajelemaan kohti Varkautta. Icaros ei vielä näe kunnolla (jos ollenkaan) ja sitä rupesi jännittämään ja se pyrki syliin. Oli varmasti todella "turvallinen" ajomatka ajella koira sylissä Tampereelta Varkauteen. Olisi pitänyt ottaa mukaan kyytiläinen pitelemään koiraa, mutta eipä sitä voinut etukäteen arvata että yleensä niin rauhallinen ja matkustuksesta nauttiva Icaros ei asettunut ollenkaan vaan halusi olla kokoajan iholla kiinni. Tampereelta Jyväskylään oli hyvä ajokeli, mutta Jyväskylän jälkeen tie oli sohjoinen ja luminen ja pari autoa oli ojan pohjalla matkan varrella. Onneksi pääsimme ehjänä kotiin!

Kotona Icaroksen tilan tajusi vasta kunnolla kun pihaan tullessa se ei huomannut isäntää ennen kuin tämä kutsui Icarosta nimeltä. Nemesis ei sulattanut ollenkaan Icarosta ja sen kauluria, vaan murisi, josta Icaros veti herneen nenään koska se ei näe mitään ja rähähti takaisin. Koirat oli pidettävä erillään. Sisällä Icaros ei myöskään nähnyt liikkua, tiesi kuitenkin oman ruokakuppinsa ja vesikupin. Hotellissa ja lääkärissä ei osannut ajatella Icaroksen tilaa vielä kunnolla ja kotona vasta tajusi että se ei näe vielä mitään kun tutussa ympäristössä on vaikea liikkua. Ilta vierähtikin sylitellessä, kökötettiin sohvalla koko porukka television äärellä.

Koirat sietävät nyt toisiaan, mutta Nemesis ei saa lähestyä Icarosta suoraan tai silloin se hermostuu. Luulen että se johtuu siitä että se ei näe, koska aikaisemmin ei ole ollut mitään onglmia koirien keskinäisissä väleissä. Koko iltapäivän ja illan satoi lunta. Käytin Icarosta ulkona pari kertaa ja lunta meni aina kaulurin sisään kun se ei osaa vielä kulkea. Mutta lunta oli mukava syödä. Nyt Icaros ei pysty nauttimaan ensilumesta, mutta toivottavasti näkökyky palaa (ja sen pitäisi kyllä palata), niin sitten voi taas jahdata hiutaleita.

Yöksi asettauduttiin nukkumaan patjalle olohuoneen lattialle. Isäntä ja Nemesis menivät yläkertaan makuuhuoneeseen. Icaros ei suostu häkitettäväksi ja sitä ei haluta pakottaa siihen, koska stressikin saattaa olla haitallista silmille. Aikaisemmin Icaros on viihtynyt häkissä mutta nyt jostain kumman syystä ei. Siispä se saa olla sylissä ja vieressä niin paljon kuin haluaa, onneksi on perjantai vapaata ja viikonloppu edessä että saadaan totutella kotona oleiluun. Icaros olisi halunnut mennä yläkertaan omaan sänkyyn, mutta jäi kuitenkin kiltisti viereen patjalle. Se nukkuu nyt tosi paljon, mutta ei ole kipeän oloinen ja pitää silmiään hyvin auki. Valaistusta pidetään melko himmeänä ja ulkona ollaan vain tarvittava aika että uusi lumi ei häikäise silmiä. Icaros on helppo pitää rauhallisena kun se on perus luonteeltaankin tosi rauhallinen eikä hauku tai riehu turhia. Eläinlääkäriaseman hoitajat ja lääkäri kiitteli Icarosta tosi kiltiksi potilaaksi, heräämössä se oli herännyt rauhallisesti ja antoi tehdä kaikki toimenpiteet kiltisti ilman vastusteluja ja pakottamista. Semmoinen se Icaros on <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti