torstai 14. lokakuuta 2010

Linssileikkaus

Keskiviikkoaamuna olimme Tampereella vähän vaille klo 9.00. Ajomatkalla kuuntelin radiosta Chilen kaivosmiesten nosto-operaation etenemistä. Välillä pysähdyttiin levikkeelle laittamaan avaavia silmätippoja. Ajo keli oli hyvä, mutta onneksi edellisenä iltana vaihdettiin nastarenkaat alle, sillä matkan varrella oli myös välillä liukkaita kohtia ja Jyväskylässä oli satanut lunta. Eläinlääkäriasemalle saavuttuamme I.C punnittiin, painoa oli 4,6 kg.  Icarokselle tehtiin silmätutkimus jonka jälkeen laitettiin rauhoituspiikki ja jätin I.C:n hoitajien huomaan. Mukaan laitoin viltin jossa oli tuttuja tuoksuja sekä Nemesiksen valjaat. Tarkoitus oli ottaa Icaroksen omat valjaat mukaan reissulle, mutta Tampereella huomasin että aamun kiireessa mukaan tarttuivatkin väärät valjaat. Lähdin kaupungille kiertelemään, sillä leikkauksessa saattoi mennä useita tunteja ja arvio olikin että n. klo 14.00 Icaros olisi valmis luovutettavaksi.

Klo 13.30 palasin takaisin eläinlääkäriasemalle ja klo 14.30 minut kutsuttiin heräämöön, jossa Icaros oli alkanut heräillä. Heräämössä Icaroksen tukkaa ja korvakarvoja leikattiin koska kauluri vetää korvat niin suppuun että kaikki karvat menevät silmiin. Nyt on tukkamuoti hieman eriskummallisen näköinen :) Leikkaus oli sujunut hyvin, Icaroksen molemmat silmät leikattiin fakoemulsifikaatio-menetelmällä. Molemmat silmät olivat identtiset taudin osalta mikä on melko erikoista, sillä usein tauti etenee toisessa silmässä nopeammin. Icaroksen silmissä linssien ripustimet olivat harventuneet ja paksuuntuneet lähes koko linssin alueelta, vain yhdestä nurkasta ripustimet olivat vielä normaalisti kiinni. Tämä tilanne oli molemmissa silmissä. Leikkaus tuli juuri oikeaan aikaan, sillä vähän ajan päästä leikkaus olisi toden näköisesti tullut olemaan isompi ja vaikeampi ja paraneminenkin kestänyt pidempään.

Leikkauksen jälkeen Icaroksen silmänpaineet mitattiin ja toisessa (oikeassa) silmässä se oli hurjat 48. Linssiluksaatioon liittyy usein silmänpainetautia, ja välttämättä edes linssien poisto ei auta. Toisessa silmässä paineet olivat normaalit eli 12. Icaros sai silmän painetta alentavia tippoja, mutta koska nekään eivät auttaneet, niin silmä piti intuboida, eli painetta alennettiin neulan avulla ja heräämöstä Icaros vietiinkin vielä eläinlääkärin luo toimenpiteeseen. Silmän paineet alenivat pian normaaliksi ja sain Icaroksen mukaani kera uusien lääkkeiden ja hoito-ohjeen.

Nyt Icaroksen lääkitys on seuraavanlainen:
Silmätipat: Akvakol, Pred Forte, Voltaren Optha ja Trusopt kaikkia 1 tippa molempiin silmiin 3 krt/vrk.
Tabletit: Synolox 1 1/2 tablettia 2 krt/vrk ja Rimadyl 1/2 tablettia 2 krt/vrk.

Eläinlääkäriasemalta ajoimme hotellille toipumaan. Icaros ei nähnyt mitään silmillään, vaikka silmät olivat päälle päin todella siistin näköiset. Hotellilla yritin pissattaa Icarosta, mutta se oli vielä sekaisin nukutusaineista ja hoiperteli ympäriinsä, joten päätin mennä huoneeseen pitkälleen ja ottaa koiran kainaloon. Illalla Icaros hieman selvisi ja annoin sille vähän ruokaa ja lääkkeet. Yöllä Icaros yritti hangata silmiään peittoon kaulurista huolimatta ja aamulla klo 04.00 piti herätä antamaan lääkkeet, niin yö unista tuli hieman katkonaiset. Muuten leikkauksen jälkeinen ilta ja yö meni ihan mukavasti.

1 kommentti:

  1. Voi Icaros ressua:/ Mutta ihanaakun leikkaus on nyt ohi ja toipuminen saa alkaa. Voimia koko perheelle.
    Minä elättelen toivoa, että Pilkku on ok, mutta aika näyttää, kun en edes tarkissa ole käyttänyt. Kyllä se aikanaan näyttää tapansa ja sitten tiedän kyllä miten toimin, Pilkku ei lähde leikkaukseen vaan ihan enekelikoiraksi jos sairastuupi.
    Te olitte rohkeita ja jaksavia!
    terv. Pilkku ja muu väki

    VastaaPoista