torstai 7. lokakuuta 2010

Sairaudesta

Icaros sairastaa silmäsairautta nimeltään linssiluksaatio. I.C:n sairaus huomattiin silmätarkastuksen yhteydessä syyskuun puolessa välissä 2010. Diagnoosi oli seuraava: "Linssiluksaatio (primaari) todettu. Linssin ripustinsäikeet yli 50% heikentyneet. Ei las.vuotoa, linssit hieman taipuneet taakseppäin." Edellinen silmätarkastus tehtiin huhtikuussa 2010 ja tuolloin kaikki oli vielä ok ja silmissä ei ollut näkyvissä mitään kummallisuuksia.

Sairaudessa linssin ripustinsäikeet heikkenevät ja lopulta linssi irtoaa ripustimistaan. Linssien poisto on käsittääkseni ainoa hoitovaihtoehto tällä hetkellä. Jos linssit kerkiävät irrota ripustimista, sairaus on koiralle hyvin kivulias ja vaatii akuuttia hoitoa. Linssien irrottua itsekseen koira joudutaan yleensä lopettamaan joten leikkaus pyritään tekemään ennen linssien lopullista irtoamista. Icaroksella sairaus on molemmissa silmissä ja silmien tilanne on huonontunut 5 kk aikana niin paljon että molemmat silmät leikataan 13.10.2010 ja linssit poistetaan silmistä. Linssiluksaatioon liittyy myös silmänpainetauti, jossa silmän paineet kohoavat korkeiksi. Irronnut linssi aiheuttaa usein juurikin tuon silmänpaineen nousun kun se estää nesteiden kierron silmän sisällä.
I.C:lla oli silmänpaineet toistaiseksi normaalin rajoissa (8 ja 9) ja täytyy toivoa että eivät kohoa tai heittelehti myöskään leikkauksen jälkeen.

Linssiluksaatiosta löytyy jonkin verran tietoa internetistä. Itse olen kaivannut lisää tietoa leikkauksesta ja koirista jotka on leikattu. Koska tietoa ei oikein tahtonut löytyä (tai en osannut googlettaa oikealla tavalla) niin päätin laittaa pystyyn oman blogin jossa seurataan sairastunutta koiraa ja leikkausta sekä koiran toipumista alusta loppuun sakkaa. Olen etsinyt internetistä suomenkielistä tietoa, englanniksi varmasti löytyy artikkeleja, mutta mukavampi lukea suomeksi. Kommenttiosioon saa laittaa aiheeseen liittyviä linkkejä tai jos löytyy yksityisten blogeja, niin vieläkin parempi. Kaikki tieto tästä sairaudesta on tervetullutta!

Loppuun vielä kuva meidän mötökästä kaivelupuuhissa keväällä 2010 :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti