keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Päivä nro 7 JL ja jospa niistä vaikeuksista päästäisiin

Mistähän tuota alottaisi...
Laitetaan ensin päivämäärä joka on 20.10.2010. Alku viikko on ollut melko rankkaa omistajille, mutta toivon että nyt olisi jo vähän parempi tilanne.

Maanantaina menimme siis Tampereelle Icaroksen silmäleikkauksen kontrollikäynnille. Eläinlääkäri mittasi silmän paineet ja jotain oli vialla sillä vasemmasta silmästä (jossa normaalisti on paineet alhaalla) paineita ei saatu mitattua ollenkaan ja silmä oli pehmeä. Oikeassa silmässä paineet oli ok, eli 19 tietämillä. Oikean silmän etukammioon oli tullut lasiaisnestettä, ilmeisesti syynä lauantain oksentelu jolloin silmiin on kohdistunut painetta ja lasiaisneste on päässyt virtaamaan silmän etukammioon.

Icaros rauhoitettiin ja eläinlääkäri tarkisti vasemman silmän leikkaushaavan että oliko se kunnossa. Leikkaushaava oli hyvän näköinen. Icarokselta mitattiin veren kaliumpitoisuus ja se oli alhainen ja koira laitettiin tippaan. Icaros sai suonensisäisesti nesteytystä ja kaliumlisää noin 3 tunnin ajan. Kello oli jo ilta kuuden pinnassa kun Icaros pääsi pois tipasta. Silmänpaineet mitattiin vielä uudestaan ja ne olivat vasemmassa 6 ja oikeassa 19. Icaros sai myös Cerenia pahoinvointiestolääkkeen pistoksena.

Sovimme että tulemme vastaanotolle seuraavana aamuna klo 9.00 aikaan ja seuraavaksi olikin ruvettava hommaamaan majapaikkaa Tampereelta. Majapaikka onneksi löytyi ja eläinlääkäriasemalta saimme mukaan koiranruokaa että Icaros saisi iltapalan ja aamupalan.

Tiistai aamuna 19.10.2010 menimme taas eläinlääkäriasemalle ja Icaroksen silmät tutkittiin. Paineet olivat silmissä ennallaan, vasen 6 ja oikea 19. Pelkona oli että paineet olisivat saattaneet lähteä nousemaan koska lääkityksestä jätettiin pois silmänpainetippa Trusopt. Kyseinen silmänpainetippa on erittäin käytetty lääke ja haittavaikutukset on todella harvinaisia. Icaros on ilmeisesti hoitavalle eläinlääkärille nyt ensimmäinen koira joka reagoi haitallisesti silmänpainetippaan. Trusopt lääke on ollut 10 vuotta sitten tabletti muodossa ja tuolloin onksentelu on ollut suurempi haittavaikutus. Nyt kun lääke on tippa muodossa, niin se ei ole aiheuttanut enää oksentelua potilaissa. Paitsi ilmeisesti meidän tapauksessa. Lääke on myös voinut olla osa syy suolatasapainon heittoon, toki siihen on vaikuttanut myös oksentelu.

Tästä syystä silmänpainetipat jätettiin pois ja tiistain kontrollikäynti varmisti että vuorokauden aikana ei ole tapahtunut heittoja silmänpaineissa. Icaroksella on vuotanut lasiasinestettä etukammioon ja oikeassa silmässä vuoto on suuri. Tämä voi aiheuttaa silmän nestekierron heikkenemisen ja silmänpaineen nousun. Jos silmän paineet nousevat niin edessä voi olla uusi leikkaus jossa "syödään" vuotanutta lasiaisnestettä etukammiosta. Sormet ja varpaat on ristissä että uutta leikkausta ei enää tarvittaisi ja että paineet pysyisivät aisoissa.

Nyt Icaroksen lääkitys on seuraavanlainen:
Silmätipat Pred Forte, Voltaren ja Akvakol 3 krt. päivässä
Tabletti Synulox 2 krt päivässä.

Jos mahakipuoireita ilmaantuu, jätetään Voltaren pois. Seuraava kontrolli aika Tampereella on tiistaina 26.10 kello 14.00.

Soittelin eilen Kuopion eläinlääkärille (Puijonlaakson yksityinen eläinlääkäriasema) ja heillä on silmänpainemittari ja silmälääkäri. Saimme ajan torstaille klo 15.30 jolloin käydään mittaamassa Icaroksen silmänpaineet. Onneksi Kuopiosta löytyi mahdollisuus mittaukseen, koska painelääkkeet on jätetty pois niin silmänpaineita on pakko seurata ennen Tampereen käyntiä. Paineen mittaus on torstaina koska jos ongelmia ilmenee niin reagointiaika on vähän pidempi ennen viikonloppua. Viikonloppuna apua ei ole saatavilla.

Icaros on joutunut nyt totaalihäkitykseen, se alkaa olla virkeämpi ja näkökyky on melko ok, joten halua liikkumiseenkin on enemmän. Eilen illalla huomattiin että se ravistelee itseään melko usein, niin kuin koirat nyt yleensä ravistelevat ja sekin on varmasti silmille haitallista. Ravistelua ei voi edes estää millään lailla mutta häkitys vähentää sitä ja siispä Icarokselle rapsahti häkkituomio ainakin viikoksi. Toki tarpeilla käydään ja ruokaakin se saa häkityksestä huolimatta :) Vertasin Icaroksen ravistelua Nemesiksen ravisteluun ja molemmat tekevät sitä yhtä paljon. Aikaisemmin siihen ei ole kiinnittänyt edes huomiota, mutta nyt kun silmiä pitää varjella niin eilinen ilta oli taas melkoista hermojen kiristelyä kun joutui seuraamaan miten pissatuslenkillä koira ravisteli itseään useamman kerran. Yöllisiäkin ravisteluja häkissä tuli seurattua ja kyllä on sydän kurkussa ja univelkaa kertyy tuon palleron takia.

Normaalisti linssien poistoleikkaus ja jälkihoito on helpompaa, meidän tapauksessa tuntuu että eteen kertyy kaikki mahdolliset vastoinkäymiset. Nyt ei auta muu kuin purra hammasta ja katsoa mitä huominen eteen tuo.
Tällä hetkellä eniten jännittää torstain silmänpainemittaus.

Alla olevassa kuvassa Icaros on tiputuksessa suolatasapainon heiton takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti